Inicio Baleares Costa trasllada al govern central la voluntat que les Illes Balears siguin...

Costa trasllada al govern central la voluntat que les Illes Balears siguin el pol de ciència de la mar Mediterrània més gran d’Europa

El conseller d’Economia, Hisenda i Innovació s’ha reunit a Madrid, acompanyat pel secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, amb el secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats
El Govern de les Illes Balears ha posat damunt la taula reclamacions com la necessitat d’ampliar els terminis per executar els fons europeus MRR, o apostar per incentius fiscals específics per a les Illes Balears per localitzar el sector d’R+D+I
El vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa, acompanyat pel secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, Antoni Carmona, s’han reunit aquest dilluns amb el secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz, i la secretària general d’Investigació, a la seu del Ministeri. La reunió ha servit per tenir una primera presa de contacte, i per posar damunt la taula les principals demandes i reivindicacions del Govern en matèria de ciència i innovació. En aquest sentit, Costa ha traslladat la voluntat que les Illes Balears siguin el principal pol de ciència vinculat a la mar Mediterrània de tota Europa. “Hem d’aconseguir que les Illes Balears siguin un pol d’atracció de talent, un pol d’excel·lència en recerca marina de tota la Mediterrània”, ha explicat el vicepresident.
Tant el conseller com el secretari d’Estat han destacat que ha estat una primera reunió fructífera per trobar zones de col·laboració que permetin col·locar les Illes Balears en una millor posició en matèria d’innovació. “Volem que la col·laboració intensa continuï donant molts bons resultats durant aquests anys, alinear les polítiques del Ministeri i del Govern de les Illes Balears”, ha expressat el conseller. “Mostram el suport del Ministeri en qualsevol desenvolupament científic que es facin en els territoris”, ha afegit per la seva banda el secretari d’Estat. En aquest sentit, un dels punts ha estat col·laborar més estretament amb el CDTI estatal i el teixit empresarial innovador de les Illes Balears, per facilitar l’accés a instruments de qualificació innovadora de projectes.
Principals reivindicacions
Tant el vicepresident Costa com el secretari autonòmic han explicat la necessitat d’ampliar els terminis per executar els fons europeus referents al Mecanisme de Recuperació i Resiliència, vinculats als àmbits de Ciència i Innovació, i particularment l’evolució i la continuïtat dels tres plans complementaris que existeixen a les Illes Balears, els referents a biodiversitat, ciència marina i física avançada.
D’altra banda, s’ha reclamat diferents accions vinculades a incentius fiscals, en el marc del Règim Especial de les Illes Balears (REIB), per establir bonificacions en l’article 35 de l’Impost de Societats, amb una deducció específica per a les Illes Balears que ajudi a fomentar l’activitat empresarial innovadora. Aquesta mesura aniria en la línia de dotar de mecanismes per facilitar la retenció i captació de talent investigador d’excel·lència, considerant sempre les singularitats insulars.
També s’ha tractat la potenciació i millora dels centres de recerca de la Comunitat Autònoma, a més de la possibilitat de crear-ne de nous. Cal remarcar la quota d’excel·lència que tenen l’IMEDEA i l’IFISC, amb dos reconeixements María de Maeztu, i d’altra banda l’IdisBA amb el reconeixement Carlos III. Aquí s’ha expressat la voluntat d’establir un pla de potenciació i creixement del SOCIB.
Finalment, el conseller i el secretari autonòmic han traslladat la demanda d’un marc inversor per part del Ministeri, en col·laboració amb el Govern, per crear noves infraestructures tractores, posant com a gran exemple el Centre de Supercomputació que es posarà en marxa aquest any, i ampliant-ho a residències per a investigadors, pols d’innovació o unitats d’R+D+I empresarials.

MÁS:  Abaqua subratlla la necessitat de sensibilitzar al sector turístic sobre la importància de l'estalvi de l'aigua a Calvià

- Te recomendamos -
Artículo anteriorRBF: Cuándo y dónde es el Reggaeton Beach Festival 2024 en Mallorca
Artículo siguienteEl Govern participa en la Conferència del Decenni dels Oceans de la Unesco