Inicio Baleares La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera una trentena d’exemplars de...

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural allibera una trentena d’exemplars de tortuga mora a la finca pública de Galatzó

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha alliberat avui una trentena d’exemplars de tortuga mora (Testudo graeca) a la finca pública de Galatzó. Tècnics del Servei de Protecció d’Espècies i personal del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), que depenen de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, han estat els encarregats de controlar i vigilar l’alliberament d’aquests animals al seu hàbitat natural. A més del conseller Joan Simonet, a l’acte també hi ha assistit el batle de Calvià, Juan Antonio Amengual.
Durant l’alliberament, Simonet ha explicat que, principalment, els motius pels quals aquestes tortugues de terra arriben a les instal·lacions del COFIB són per troballes accidentals, per lesions causades per maquinària agrícola o per depredació (cans o rates). «Una vegada són al centre de recuperació de fauna, els exemplars reben els tractaments requerits i, quan s’han recuperat del tot, tornen a la natura», ha detallat el conseller.
De la mateixa manera, Simonet ha recordat que aquesta espècie de tortuga terrestre és present a Mallorca, en concret als municipis de Calvià, Puigpunyent i Palma, i es troba amenaçada, amb la classificació en la categoria de vulnerable en el Catàleg balear d’espècies amenaçades i d’especial protecció. «És, per tant, una espècie protegida, cosa que implica que estan prohibits, entre d’altres, la possessió, el transport, la venda, el comerç i l’intercanvi d’exemplars vius o morts», ha destacat el conseller.
El COFIB ha acollit i ha donat assistència veterinària a gairebé 1.500 tortugues mores entre 2020 i 2023, la majoria de les quals, una vegada recuperades, s’han anat alliberant al medi natural. D’acord amb les tasques de conservació, l’objectiu de les reintroduccions és reforçar i millorar la connectivitat entre poblacions. En aquest sentit, la finca pública de Galatzó té una important població d’aquesta espècie, la qual es pretén reforçar amb aquesta actuació. A més, compta amb un tancat amb diversos exemplars de tortuga mora amb finalitats d’educació ambiental, de manera que qualsevol visitant pugui conèixer l’espècie.
Què s’ha de fer si es troba un exemplar de tortuga mora?
Si es troba un exemplar de tortuga mora en un hàbitat adequat, el millor que es pot fer és no tocar-la. En canvi, si se’n troba una enmig d’una carretera o a punt d’entrar-hi es recomana agafar l’animal, allunyar-lo del camí i deixar-lo en una zona segura. De la mateixa manera, durant els mesos d’estiu, quan les tortugues es fiquen a jardins privats, horts o camps de golf, també s’aconsella treure-les d’aquestes zones i deixar-les de nou a la natura.
Per transportar l’animal convé ficar-lo en una capsa de cartó amb paper absorbent, tancar la capsa i deixar-la en un lloc amb una temperatura no elevada. Cal destacar que aquestes tortugues són animals silvestres i, per això, s’ha de procurar manejar-les el mínim possible.
La Conselleria també recorda que, en cas de trobar una tortuga al camp, si es vol col·laborar amb el coneixement de l’espècie, s’ha d’enviar una fotografia de la part ventral per fer-li el seguiment i, a continuació, deixar-la on s’ha trobat, a un lloc segur. Igualment, si la tortuga està ferida, també s’ha de contactar amb el COFIB (telèfon 607 55 40 55) o amb el Servei de Protecció d’Espècies (telèfons 971 78 49 56 o 606 87 52 44).

MÁS:  Autoritzada la subvenció de 5,5 M € al Consell de Menorca per a projectes Next Generation de la Unió Europea

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa directora de l’IBDONA anuncia la convocatòria de la Comissió d’Igualtat per avaluar i estudiar noves mesures contra les agressions sexuals grupals
Artículo siguienteMés de 60 orientadors es desplacen a Madrid per participar dels Spainskills i conèixer amb més profunditat la formació professional