Inicio Baleares La campanya d’exportació de la patata primerenca 2024 comença el divendres 15...

La campanya d’exportació de la patata primerenca 2024 comença el divendres 15 de març

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha coordinat un any més l’inici de la campanya d’exportació de la patata primerenca i ha informat al sector de la seva organització i de les novetats de la tercera edició del Pla Regional de la Patata de Mallorca.
El Pla Regional de la Patata, que es va elaborar després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, és un document que dona seguretat als importadors que la patata produïda a Mallorca compleix amb tota la normativa fitosanitària i ambiental que exigeix cada país. En aquest sentit, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, assegura que «aquest pla pretén garantir la competitivitat en l’exportació de la patata de Mallorca amb uns estàndards de qualitat que encaixen amb els requisits que faran els països importadors, com, per exemple, és el cas del Regne Unit».
Així, en la campanya de la patata intervenen diversos serveis i departaments de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. A més del servei de Producció Agrària i el de Sanitat Vegetal, intervenen els laboratoris de l’IRFAP, que han d’analitzar cada mostra per demostrar l’absència del nematode conegut com a Globodera, o una sèrie d’anàlisi de verificació que la patata està lliure d’altres patògens que controlen els països importadors. La Conselleria ha d’inspeccionar totes i cadascuna de les parcel·les. A partir d’aquest punt, s’emeten els certificats sanitaris que permeten als portals de la patata treure la producció per la frontera cap als països de destinació.
En aquest sentit, dilluns passat, 11 de març, van començar les inspeccions de les 138 parcel·les declarades de les quals sortirà la patata d’exportació. En total són 811 hectàrees, una superfície similar a la dels últims anys. Així, tenint en compte que la producció mitjana per hectàrea és d’uns 38.000 kg per hectàrea, es calcula una producció entorn d’un volum d’exportació d’unes 31.000 tones.
En aquesta campanya, a més, des de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural es posarà l’accent principalment en el control que la patata que surti per a exportació no acumuli més d’un 0,1% de terra en el tubercle. Aquest percentatge és el que els països receptors estableixen com en l’àmbit de control per evitar l’entrada d’un altre patogen conegut com a epitrix.
A més, i havent obtingut des del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació l’autorització extraordinària per a l’ús de Metam Sodi en les dues anteriors campanyes, la Direcció General ha remès ja un ofici a tots els productors per a comprovar les dades de la correcta aplicació d’aquest fitosanitari.
Tot aquest «complex» sistema de control en la campanya de la patata s’estableix per garantir al consumidor dels països de destinació que la patata que surt de Mallorca compleix amb tota la normativa sanitària i ambiental. En aquest context, i al fil de les recents mobilitzacions del sector agrari, Fernando Fernández ha recordat que «els estàndards de qualitat que exigim als nostres productors són garantia per als consumidors europeus, però que, tanmateix, i per això precisament, és necessari que exigim els mateixos criteris a la patata procedent d’altres països de fora de la Unió Europea».

MÁS:  Abaqua subratlla la necessitat de sensibilitzar al sector turístic sobre la importància de l'estalvi de l'aigua a Calvià

- Te recomendamos -
Artículo anteriorL’Hospital d’Inca implanta el primer marcapassos permanent
Artículo siguienteAbaqua subratlla la necessitat de sensibilitzar al sector turístic sobre la importància de l’estalvi de l’aigua a Calvià