Inicio Baleares La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural signa amb la Cooperativa de...

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural signa amb la Cooperativa de la Terra de Llevant el contracte per explotar la finca de sa Duaia

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha signat avui el contracte de lloguer per explotar la finca de sa Duaia amb la Cooperativa de la Terra de Llevant SCOOP, formada per joves agricultors i ramaders de la zona. Aquest acord neix després de la resolució del procés de licitació que es va obrir el mes de febrer i que tenia com a objectiu explotar aquesta finca pública per a l’aprofitament agropecuari a partir dels animals de pastura com a eina de gestió del territori.
L’acte de signatura ha tingut lloc al Parc Natural de la Península de Llevant i ha comptat amb la presència del conseller Joan Simonet; el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández; el gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Tomeu Llabrés, i representants de la Cooperativa com ara el president, Pere Massanet; el gerent, Albert Ferrer, i el soci treballador Jaume Tous Amengual.
El conseller Simonet ha volgut valorar la importància de la col·laboració publicoprivada i la necessitat d’establir vincles entre l’Administració i el sector primari per aconseguir objectius comuns. «Avui estam d’enhorabona perquè amb la signatura d’aquest contracte demostram que elements del sector primari poden esdevenir eines de gestió forestal. Amb aquest acord obtenim un producte agrari i, a més, també es du a terme una actuació de prevenció d’incendis».
En paraules del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, «iniciatives com aquesta permeten revitalitzar el sector primari i, a la vegada, incorporar joves agricultors amb idees noves, eines noves i projectes nous. Al final, es tracta que l’agricultura, la ramaderia i la pesca siguin rendibles i que de cada vegada més gent vulgui fer feina en el sector primari», ha afegit Simonet. A més, el conseller ha destacat que «continuarem amb aquesta política de cedir terrenys agrícoles, que són propietat del Govern, i els posarem a disposició dels agricultors perquè els puguin explotar».
Per la seva banda, el gerent de la Cooperativa de la Terra de Llevant SCOOP, Albert Ferrer, ha volgut explicar l’origen d’aquesta cooperativa. «Davant el desafiament que representa la tendència decreixent del sector primari a l’àrea del Llevant de Mallorca, la Cooperativa d’Artà, juntament amb socis propietaris de terres interessats, va voler posar en marxa aquesta nova iniciativa amb l’objectiu de fomentar l’agricultura i la ramaderia en aquesta regió. La nostra missió principal és establir un banc de terres ecològiques a tot el Llevant de Mallorca destinades a ser explotades professionalment amb la maquinària més adequada, alhora que es vinculen amb el patrimoni històric dels municipis i s’impulsa un model d’agricultura sostenible i respectuós amb l’entorn». Per tot això, «aquest acord s’ajusta perfectament tant en proximitat com en filosofia al nostre projecte cooperatiu i, a més, permet incorporar nous actors al sector agrari».
D’aquesta manera, i en col·laboració amb l’IBANAT –­­propietari de la finca­–, la cooperativa gestionarà tant la ramaderia com els cultius de la zona i s’enfocarà a preservar i mantenir l’entorn mitjançant pràctiques de cultiu autòctones i ramaderia ecològica. Aquestes activitats no només cerquen revitalitzar el camp i facilitar la inclusió de joves, sinó «també promocionar un desenvolupament sostenible i integrador mitjançant dinàmiques agràries noves».
En aquest sentit, cal assenyalar que dins l’extensió de la finca, de gairebé cinc-centes hectàrees, a més de pastures arbustives, també hi trobam alguns recintes d’aprofitament farratger i altres amb cultiu de fruits secs. També destaca la diversitat d’elements patrimonials, tals com la paret seca, els forns de calç i les casetes de caçadors o garriguers, entre d’altres.
Cal recordar que el contracte tindrà una durada de cinc anys (prorrogable dos anys més) durant els quals l’arrendatari haurà de fer diverses millores a la finca per conservar-la i gestionar-la. A més, haurà de pagar un cànon anual en concepte de lloguer per compensar l’ús privatiu que es faci dels terrenys.
L’arrendament de l’explotació du associada la cessió dels drets de l’ajuda bàsica de la Política Agrícola Comuna (PAC) perquè l’adjudicatari pugui beneficiar-se’n des d’aquesta anualitat, a més de la possibilitat d’optar a ajudes d’altres línies de subvenció.

MÁS:  La Conselleria d'Educació i Universitats obre el termini per inscriure’s a les proves lliures per obtenir els títols de tècnic i de tècnic superior de formació professional

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa Conselleria d’Educació i Universitats posa en marxa el pla pilot de climatització i analitzarà l’estat de 20 centres
Artículo siguienteEl Govern presenta a la FELIB les principals novetats en matèria de mobilitat i habitatge